Bilinmeyen aygıtlarınız bilinir olsun! Sürücü Driver Bulma
Çoğumuz karşılaşmışızdır. Bilinmeyen Aygıt ve sarı işaret ile. Gayet düzgün çalışan bir bilgisayarımız, virüs veya başka bir nedenden dolayı çalışmadığında, hata verdiğinde yada yavaşladığında format atarız. Böylece o hata ile derinlemesine uğraşmadan kurtuluruz. Hele ki verilerimiz yedekli ise tadından yenmez 🙂 Hatta bazılarımız devamlı format attığımız için Nortong Ghost veya Acronis True Image gibi programlar ile sistemin yedeğini alır en ufak sıkıntıda 3 5 dakika içinde çalışan sistemi tekrar kurarız.
Format sonrası bilgisayar açılır bi bakarsınız ses yok! Ses var ekran kartı düzgün çalışmıyor, bilgisayar internete girmiyor vb. bir çok hata. Bilgisayarımı Sağ tıklayıp özellikler ardından aygıt yöneticisini seçtiğimizde ise karşımıza sarı işaretli bir sürü simge gelir. Hemen sürücü cd mizi var ise takıp bunları aşma yoluna gideriz. Peki elimizdeki cdler yeterli olmadı ise veya hiç bir sürücü cd miz yok isse ne yapacağız ?
Biraz uğraşı ile hangi sarı işaretli tanınmayan aygıtımızın önce üreticisini daha sonrada modelini bulacağız. Gerisi üretici sitesinden veya google üzerinden sürücünüz için gerekli dosyaları indirmeye kalır.
Bunun için kullandığımız site pcidatabase.com . Site oldukça sade bir arayüzle bizi karşılıyor.
Peki sürücümüzü nasıl tanıyacağız. İşlemler basit. Soru işaretli sürücümüzü sağ tıklayıp Özellikleri seçiyoruz.
Gelen pencerede Ayrıntılar Sekmesini seçiyoruz.
Özellikler Açılır Kutusundan Donanım Kimlikleri bölümünü seçiyoruz.
Değer bölmesinde PCI ile başlayan satır bizim için önemli. Bu numaraları almamız gerekecek. Aşağıdaki örnek resim üzerinden gidersek VEN bizim üreticimizi simgeleyen VENDOR bölümü. Bu aygıtın Üretici kodu : 1002. DEV ise Cihazımızı simgeleyen DEVICE kodu. Bu aygıtın Cihaz kodu : 6760.
Şimdi bu bilgileri pcidatabase sayfasındaki kutulara gireceğiz.
Vendor/Üretici alanına 1002 yazınca karşımıza gelen sonuç ;
Cihazımızın üretici Advanced Micro Devices Inc. Kısaca AMD imiş.
Device/Cihaz alanına 6760 yazınca karşımıza gelen sonuca da bakalım hemen ;
Gördüğümüz gibi 3 farklı aygıt geldi. Bu aygıtlardan vendor name bölümüne bakarak ilk ikisinin AMD üretimi diğerinin ise Creative üretimi olduğu gözüküyor. Yani şu an öğrendiğimiz Aygıtımız AMD tarafından üretilen ve 6470 ve 6760 sürücülerini aynı anda destekleyebilen bir donanım. (Ekran kartı)
Şimdi yapılması gereken AMD sitesine girip işletim sisteminiz için gerekli sürücüleri bulup bilgisayarınıza yüklemek. Kolay gelsin.